Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Tί φυτεύουμε τον Ιανουάριο



Λαχανόκηπος
Σπέρνονται σε ζεστή κοπριά (15 βαθμούς το ελάχιστο) καρότα, φραγκομαϊντανός, κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, ραπανάκια κ.λ.π.  Φυτεύονται μέσα στη γη σκόρδα, κρεμμύδια κ.ά.  Κατακαθίζεται το χώμα, αν ο παγετός το έχει σηκώσει. Καθαρίζονται τα ραδίκια που έχουνε διατηρηθεί στο χώμα παρχώνοντάς τα. Ετοιμάζονται οι πρασιές καλλιέργειας για τις εργασίες της Άνοιξης.

Οπωροφόρα
Κλαδεύονται τα οπωροφόρα με καροπούς που περιέχουν σπέρματα (μηλιές, αχλαδιές κ.λ.π) εκτός αν έχει παγετό.  Εκμεταλλεύονται τα υπόλοιπα του κλαδέματος για να ετοιμάσουν τα εμβόλια και τοποθετούνται προσωρινά στο κάτω μέρος ενός τοίχου εκτεθειμένου στον Βορρά αφού προηγουμένως. Κόβονται οι πυκνές κορυφές της βυσσινιάς και της σμεουριάς. Ξεριζόνονται τα νεκρά δέντρα και ξύνεται ο φλοιός των κορμών για μελλοντική περιποίηση. Γίνονται προμήθειες από τα πιο κατάλληλα προιόντα για την περιποίηση.

Άνθη
Σπέρνονται σε κοπριά ή σε μικρά θερμοκήπια μπιγόνιες, γκρασιλίδες, γκλοξίνιες, ετήσια γαρύφαλλ Κίνας, μυοσπίδες, πασχαλιές κ.λπ.  Μπαίνουν κάτω από πλαίσια ξύλου ή προφυλάγονται κάτω από ομαδικά σκέπαστρα, τα φυτά που προέρχονται από φθηνοπωρινή σπορά. Τη νύχτα τοποθετούνται ψάθες στα ξύλινα πλαίσια για να ελαττωθεί η απώλεια θερμότητας.

Τριανταφυλλιές
Φυτεύονται (ή μεταφυτεύονται) αν δεν έχει παγετό. Προετοιμάζονται οι χώροι για τα μελλοντικά φυτώρια. Αν έχει πάγο μπαίνουνε σε λάκκο για μοσχεύματα οι τριανταφυλλιές που μόλις παραδώθηκαν (μπορούν να μείνουν έτσι πολλές εβδομάδες). Σκεπάζονται οι τριανταφυλλιές με κορμό, προφυλάγονται οι τριανταφυλλιές νάνοι, θάμνοι και ανρριχόμενες. Επιβλέπονται τα δεσίματα των αναρριχόμενων και τα υποστηρίγματα των τριανταφυλλιών με κορμό (ειδικά για τα νεοφυτεμένα φυτά).

Δέντρα θάμνοι
Κλαδεύονται και αφαιρούνται τα ενοχλητικά κλαδιά, ξεριζόνονται τα νεκρά δέντρα. Καίγονται τα υπολείμματα του κλαδέματος ή κόβονται για να τροφοδοτήσουν την φωτιά. Διαμορφώνονται οι φυτικοί φράχτες. Τινάζονται τα κλαδιά για να καθαριστούν απότο χιόνι γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν κάτω από το βάρος. Συνεχίζεται το φύτεμα των αειθαλών δέντρων, θάμνων και αναρριχόμενων εκτώς αν έχει παγετό. Επιβλέπονται οι καινούργιες φυτείες (πάσσαλοι υποστήριξης, δεσίματα) και πιέζεται γύρω από τα φυτά το χώμα που ο πάγος μπορεί να έχει ανασηκώσει.

Χλόη (Γκαζόν)
Τα βρύα αντιμετοπίζονται σκορπίζοντας άφθονο θειούχο σίδηρο με ένα ποτιστήρι. Αερίζεται με την βοήθεια αεριστήρα με μύτες ή με τσουγκράνα αν το χώμα έχει πλημμυρίσει από καταρρακτώδεις βροχές.

Θερμοκήπιο
Η θερμοκρασία διατηρείται γύρω στους 10 βαθμούς κελσίου. Για τις πρώιμες σπορές ή για την καλλιέργεια ειδών που χρειάζονται περισσότερη θερμοκρασία, χρησιμοποιούμε μικρά θερμοκήπια ή θερμαινόμενα καλώδια. Περιορίζονται τα ποτίσματα. Οι τζαμαρίες διατηρούνται πολύ καθαρές για να επωφελείται το θερμοκήπιο από όσο το δυνατό περισσότερο φως.

Διάφορα
Γίνονται οι παραγγελίες των βολβών για την ερχόμενη ανοιξιάτικη φύτευση. Επιβλέπονται οι χειμωνιάτικοι βολβοί. Απομακρύνονται οι σάπιοι και αυτοί που έχουν προσβληθεί από αρρώστιες επειδή κινδυνεύουν να μολυνθούν και οι υπόλοιποι. Διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα εργαλεία καλλιέργειας και κλαδέματος. Πραγματοποιούνται επισκευές της χορτοκοπτικής μηχανής.


πηγή: ο κήπος - πρακτική εγκυκλοπέδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου