Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τί φυτεύουμε τον Ιούνιο

Λαχανόκηπος
Σπέρνονται μέσα στη γη: κοκκινγούλια, καρότα, σέλινο θυσανόριζο και σέλινο γογγυλόριζο, φραγκομαϊντανός, αγριοράδικα, λάχανα κουνουπίδια και μπρόκολα(σε φυτώριο), λαχανογούλια, λαχανόχορτα, αγγούρια και αγγουράκια, κάρδαμο (κήπου και πηγής), σπανάκι, φασόλια, μαρούλια καλοκαιρινά και φθηνοπωρινά,  μαρούλια σπαραγγιόμορφα, γογγύλια, οξαλίδες, μαϊντανός, ραδίκια, σέσκουλα, μπιζέλια, ραπανάκια, ραπανάκια μαύρα, θυμάρι Witloof. Φυτεύονται ή μεταγυτεύονται: σέλινα, ραδίκια και αντίδια κατσαρά, λάχανα, καρότα, λαχανογούλια, λαχανορτα, όλων των ειδών τα μαρούλια, πράσα και ντομάτες. Σκεπάζονται με ψάθες οι φραουλιές και συλλέγονται τα πρώτα σπαράγγια. Επίσης δένεται το σκόρδο. Στηρίζονται και σκεπάζονται με ψάθες τα πόδια τα πόδια της ντομάτας που μεταφυτεύτηκαν τον προηγύμενο μήνα. Κορφολογούνται τα πεπόνια και τα αγγούρια. Αραιώνονται τα καρότα που σπάρθηκαν προηγουμένως. Στοιβάζεται χώμα στις ρίζες των μπιζελιών και φασολιών που είναι ήδη σπαρμένα. Απομακρύνοτναι όλα τα ξύλινα πλαίσια και όλα τα ομαδικά σκεπάσματα και γίνονται άφθονα ποτίσματα όταν χρειάζεται.

Οπωροφόρα δέντρα
Γίνεται χλωρή κλάδευση  στις ροδακινιές. Συνεχίζεται η βλαστολογία και το αραίωμα των οπωροφόρων με καρπό που περιέχει σπέρματα. Ελέγχονται τα στηλώματα των δέντρων που στιρίζονται στον τοίχο. Ψεκάζονται τα δέντρα με καρπούς που περιέχουν σπόρους κατά των στιγμάτων. Μπαίνουν σε σακούλες τα φρούτα που είανι ήδη καλά σχηματισμένα.

Άνθη
Οι σπορές μέσα στην γη αρχίζουν να ελαττώνονται τουλάχιστον για τα ετήσια φυτά. Αντίθετα, είναι η κατάλληλη εποχή για την σπορά αυτών με διετή ανθοφορία και αυτών με την διαρκή. Θα έχουν το χρόνο να αναπτυχθούν μέχρι το φθηνόπωρο εν όψει μεταφύτευσης (ανθοφορία την άνοιξη). Φυτεύονται οι βολβοί από τους οποίους θα αποκτηθεί μια όψιμη ή φθηνοπωρινή ανθοφορία. Βγαίνουν από το θερμοκήπιο τα φυτά εσωτερικού χώρου. Ποτίζονται, σκαλίζονται και σκεπάζονται με ψάθς, πρασιές και παρτέρια. Πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα οι γαρυφαλιές.

Τριανταφυλλιές
Ποτίζονται άφθονα στα πόδια οι τριανταφυλλιές σε περίοδο ξηρασίας. Σκαλίζονται και σκεπάζονται με ψάθες. Κλαδεύονται τα λαίμαργα και οι καταβολάδες και απομακρύονται τα μαραμένα άνθη. Κόβονται τα πλάγια μπουμπούκια για να αποκτηθούν άνθη πιο λίγο αλλά πιο γερά και μεγάλα. Ελέγχονται τα στηρίγματα στις τριανταφυλλιές με κορμό και τα δεσίματα στις αναρριχόμενες.

Δέντρα και Θάμνοι
Κλαδεύονται οι θάμνοι με πολύ όψιμη ανοιξιάτικη ανθοφορία, όπως η δετζία. Σκαλίζονται στα πόδα οι θάμνοι που σκάφτηκαν κατά την διάρκεια της άνοιξης, ώστε να μείνει το έδαφος καθαρ'και δροσερό. Ελέγχονται τα δεσίματα των αναρριχόμενων που δεν έχουν έλικες στήριξης. Φροντίζονται τα φυτά που προσβλήθηκαν από αρρώστιες ή παράσιτα. Διαμορφώνονται οι φυτικοί φράχτες, όταν αυτό είανι απαραίτητο.

Χλόη (γκαζόν)
Είναι, όπως και τον Μάη, καλή εποχή ανάπτυξης. Τα κουρέματα πρέπει να γίνονται συχνότερα. Μία φορά την εβδομάδα γενικά, κάθε τρις μέρες σε περίπτωση κοπής με μηχανή που έχει κύλινδρο κοπής ( λάμες ελικοειδής). Κυλινδρίζεται και αερίζεται. Από τις πρώτες ζέστες, ποτίζεται άφθονα, χωρίς όμως να υγραίνεται πολύ το έδαφος, (πράγμα που ευνοεί τις κρυπτογαμικές αρρώστιες). Ελέγχεται η βροχόπτωση (χρησιμοποιέιται βροχόμετρο) ώστε να γίνεται πότισμα μόλις παρατηρηθεί μία μικρή έλλειψη. Δεν πρέπει να αφήνεται να κιτρινίζει το γκαζόν γιατί δεν θα ξαναπρασινίσει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Συντηρούνται τα μηχανήματα του κουρέματος προσέχοντας κύρια το ακόνισμα των λαμών. Μία χλόη καλά και ταχτικά κομμένη δεν κιτρινίζει και ξαναβλαστάνει αμέσως.

Θερμοκήπιο
Στις περισσότερες περιπτώσεις το θερμοκήπιο είναι στο εξής άδειο. Ελέγχεται η σκίαση αν μένουν μέσα φυτά και αερίζεται μέρα και νύχτα.

πηγή: ο κήπος - πρακτική εγκυκλοπέδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου