Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Παρασκευή γιατρικών από βότανα - Βάμμα

Το βάμμα παρασκευάζεται εμβαπτίζοντας το αποξηραμένο ή νωπό βότανο σε διάλυμα 25% αλκοόλης σε νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιδήποτε μέρος του φυτού. Εκτός του ότι παραλαμβάνει τα ενεργά συστατικά του φυτού, η αλκοόλη δρα και ως  συντηρητικό και μπορούμε να κρατήσουμε το βάμμα γαι μέχρι και  2 χρόνια. Παρασκευάζετε το βάμμα κάθε βοτάνου χωριστά, συνδιάστε μεταξύ τους τα έτοιμα βάμματα όπως χρειάζεται. Στα βάμματα που διατήθενται στο εμπόριο χρησιμοποιείται αιθυλική αλκοόλη, αλλά για την οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αραιωμένα οινοπνευματώδη ποτά. Η βότκα είναι ιδανική γιατί περιέχει πολύ λίγα πρόσθετα, αν και το ρούμι βοηθάει να καλυφθεί η γεύση των λιγότερων εύγευστων βοτάνων.



Διαδικασία:
1) Βάλτε το βότανο σε μία μεγάλη γυάλα και καλύψτε το με το μίγμα βότκας/νερού. Σφραγίστε την γυάλα, φυλάξτε την σε δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες και ανακατεύεται από καιρού εις καιρόν.

2)Εφαρμόστε μία ζελατινένια σακούλα γύρω από το χείλος ενός σταφυλοπιεστηρίου και ρίξτε το μίγμα μέσα από την σακούλα ώστε να το σουρώσετε.

3)Πιέστε το μίγμα μέσα στο σταφυλοπιεστήριο για να περάσει σε μία κανάτα. Με το υπόλειμμα μπορείτε να φτιάξετε πολύ καλή κομπόστα.

4)Χύστε το στραγγισμένο υγρό σε καθαρές μπουκάλες από σκούρο γυαλί.


Πρότυπες ποσότητες:
200γρ. αποξηραμένο βότανο ή 600γρ. νωπό βότανο σε 1 λίτρο διαλύματος αλκοόλης/νερού 25% (πχ. προσθέστε 75ml νερό σε 25ml αλκοόλη ή αραιώστε ένα μπουκάλι των 750ml βότκα, αλκοόλ 37,5%, με 37,5ml νερό).

Πρότυπη δόση:
5ml, 3 φορές την ημέρα. Τα βάμματα πρέπει να χορηγούνται αραιωμένα σε νερό ( λίγο μέλι, ή φρουτοχυμός συχνά βελτιώνουν την γεύση).


πηγή: πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου