Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Τί φυτεύουμε τον Μάιο

Λαχανόκηπος
Σπέρνουμε μέσα στη γη. Μελιτζάνες (σε κοπριά) : φρούγκο, κοκκινογούλια, καρότα, αγριαγκινάρα, σέλινο θυσανόριζο και σέλινο γογγυλόριζο, φραγγομαϊντανός, ραδίκια κατσαρά, άγρια ραδίκια, λάχανα, λάχανα Μιλάνου, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδια μπρόκολα (στο φυτώριο), λαχανογούλια (στο φυτώριο), αγγούρια και αγγουράκια (σε πινάκια), κολοκύθια (στο φυτώριο), κάρδαμο (κήπου και πηγής), σπανάκια, φασόλια (αν δεν υπάρχει φόβος πάγου πλέον), μαρούλια στρογγυλά καλοκαιρινά και φθηνοπωρινά, πεπόνια σε πινάκια, γογγύλια, οξαλίδες, μαϊντανός, ραδίκια, πράσσα, σέσκουλα, μπιζέλια, κολοκύθες (σε πινάκια), ραπανάκια, λαχανόχορτα, σκορσονέρα, τετραγώνιες, θυμάρι, ντομάτες,. Φυτεύονται ή μεταφυτεύονται αγκινάρες (με παραφυάδες), βασιλικός, κουνουπίδια, μπρόκολα, λαχανογούλια, λαχανόχορτα, αγγούρια και αγγουράκια, κολοκύθια, φραουλιές, πεπόνια (σε κοπριά), πράσα, πατάτες, μαρούλια στρογγυλά καλοκαιρινά και φθινοπωρινά, τετραγώνιες, ντομάτες.

Οπωροφόρα δέντρα
Αρχίζει η βλαστολογία, η χλωρή κλάδευση και το αραίωμα των φρούτων με κουκούτσι. Ποτίζονται τα δέντρα με πλήρη ανθοφορία ιδιαίτερα με καιρό ξερό. Σκάλισμα στην επιφάνεια. Θειαφίζονται τα κλήματα. Στηρίζονται αν χρειάζεται.

Άνθη
Όλα τα άνθη μπορούν να σπαρθούν αυτήν την εποχή εκτός από τα τροπικά. Σπέρνονται αυτά με ετήσια ανθοφορία στο τέλος του καλοκαιριού και του φθινοπώρου κατ' ευθείαν στη θέση τους. Σπέρνονται επίσης μέσα στην γη αυτά με διετή ανθοφορία και τα διαρκή που θα ανθίσουν στην επόμενη χρονιά. Σε μερικές περιοχές η σπορά πρέπει να γίνεται κάτω από ξύλινα πλαίσια ή σε φυτώριο (η σπορά πρέπει να προστατεύεται με ομαδικά σκεπάσματα). Κατά τα τέλη του μήνα φυτεύονται τα πελαργόνια  ομαδικά ή βγαίνουν οι ζαρντινιέρες. Φυτεύονται οι βολβοί του καλοκαιριού. Ποτίζονται όσο χρειάζονται και σκεπάζονται με ψάθες σε περίπτωση μεγάλης ζέστης.

Τριανταφυλλιές 
Αρχίζουν να εμφανίζονται τα άνθη. Για να αποκτηθούν μοναχικά άνθη στα είδη με ογκώδη μοναδικά άνθη, βλαστολογούνται τα πλάγια μπουμπούκια ανθοφορίας. Απομακρύνονται τα λαίμαργα και τα βλαστάρια που βλασταίνουν από το εμβόλιο ή από τις ρίζες. Επιθεωρούνται τα στηρίγματα στις τριανταφυλλιές κορμού και τα δεσίματα στις αναρριχόμενες. Υπάρχει ακόμα χρόνος να φυτευτούν ορισμένες τριανταφυλλιές παραδινόμενες σε δοχεία. Προσοχή να μην διασκορπιστεί το χώμα. Σκαλίζονται και ποτίζονται αν χρειάζεται. Γίνεται ραντισμός αμέσως μόλις εμφανιστούν παράσιτα.

Δέντρα και θάμνοι
Κλαδεύονται οι θάμνοι με ανοιξιάτικη αργοπορημένη ανθοφορία όπως: τα λιλά και το χιονόδεντρο. Ποτίζονται άφθονα τα νεοφυτεμένα δέντρα και οι θάμνοι. Σκαλίζεται και καλύπτεται με ψάθες το έδαφος αν χρειάζεται. Βγαίνουν οι θάμνοι του φυτώριου που διατηρούνται στο θερμοκήπιο μέχρι τώρα, πορτοκαλιές, μπανανιές Αβησσυνίας κ.λπ

Χλόη (γκαζόν)
Είναι η εποχή της ανάπτυξης του γκαζόν. Πρέπει να κουρεύεται το λιγότερο κάθε 15 μέρες και κάθε εβδομάδα για να αποκτηθεί ένα τέλειο γκαζόν. Κυλινδρίζεται το γκαζόν μία φορά για δύο κουρέματα. Ποτίζεται αν χρειάζεται μετά το κούρεμα. Ψεκάζεται με ένα επίλεκτο ζιζανιοκτόνο. Λιπαίνεται συγχρόνως με μία επιπλέον σπορά που ακολουθεί τον καθαρισμό, από τα ζιζάνια.

Θερμοκήπιο
Η θέρμανση δεν είναι πλέον απαραίτητη. Πρέπει να αερίζεται σχεδόν όλη τη μέρα και να σκιάζεται αν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός. Ποτίζονται με τεχνητή βροχή όλα τα λουλούδια που είναι ακόμα στο θερμοκήπιο. Μεταφέρονται τα φυτά των εσωτερικών χώρων.


πηγή: ο κήπος - πρακτική εγκυκλοπέδια


1 σχόλιο: