Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τί φυτεύουμε τον Φεβρουάριο







Λαχανόκηπος
Συνεχίζεται ο καθαρισμός των ραδικιών και των αγριοραδικιών. Σπέρνονται σε κοπριά μελιτζάνες, καρότα, σέλινα, φραγκομαϊντανός, λάχανα, αγγούρια, κάρδαμο, μαρούλια, πράσα, ραπανάκια κ.λπ. Φυτεύονται μέσα στη γη: σκόρδο, κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, σπέρνονται στην γη μαϊντανός και μπιζέλια. Τοποθετούνται σκεπάσματα ατομικά ή ομαδικά πάνω στις καλλιέργειες για να προφυλάγονται από τον πάγο ή για να κάνουν πρώιμη την συγγομιδή (φράουλες π.χ.). Μεταφυτεύονται σε κοπριά τα φυτά που προέρχονται από την σπορά του Ιανουαρίου. Σπέρνονται ντομάτες σε κοπριά και φυτεύονται οι φράουλες.

Οπωροφόρα δέντρα
Σκάβονται με την αξίνα γύρω από τον κορμό. Φυτεύονται καινούρια δέντρα. Συνεχίζεται το κλάδεμα των οπωροφόρων με καρπούς που περιέχουν σπόρους και το χαμήλωμα της σμεουριάς και της φραγκοσταφυλιάς. Συνεχίζζονται οι περιποιήσεις με λάδια (που έχουν αρχίσει την αρχή του μήνα), δεν πραγματοποιούνται όμως όταν φυσάει ή όταν υπάρχει κίνδυνος βροχής.

Άνθη
Συνεχίζονται οι σπορές που άρχισαν τον Ιανουάριο (μπιγόνιες, γαρίφαλλα). Σπέρνονται οι πρίμουλες, τα γεράνια, οι σαιντώλιες. Τοποθετούνται σε κοπριά για να προβλαστίσουν οι βολβοί: κρίνοι, αμαρυλλίς. Μεταφυτεύονται σε κοπριά τα φυτά που προέρχονται από την σπορά του Ιανουαρίου. Συνεχίζεται η προβλάστιση των βολβών με ανοικιάτικη ανθοφορία. Αυξάνονται προοδευτικά τα ποτίσματα. Μεταφυτεύονται στην θέση τους προς τα τέλη του μήνα, και εφόσον δεν έχει πάγο, πασχαλιές και πανσέδες που σπάρθηκαν τον Ιανουάριο. Σπέρνονται μέσα στην γη δελφίνιο, μοσχομπίζελο, φροντίζοντας να προστατεύονται σωστά από τον πάγο. Προετοιμάζονται στο έδαφος οι επίπεδες λωρίδες και οι σωροί.

Τριανταφυλλίες
Ξεσκεπάζονται οι τριανταφυλλίες αν ο καιρός το επιτρέπει. Συνεχίζεται το άνοιγμα λάκκων φύτευσης και γίνονται οι τοποθετήσεις. Φυτεύονται τα υποκείμενα σε λάκκους. Υπάρχει μόλις καιρός για να γίνουν οι τελευταίες παραγγελίες, η καλύτερη εποχή για φύτευση είναι φτάνοντας ως το τέλος του Μάρτη. Συνεχίζεται το κλάδεμα. Γίνονται οι πολλαπλασιασμοί καταβολάδες με κατάκλιση.

Δέντρα και θάμνοι
Γίνεται οι περιποίηση των θάμνων που ανθίζουν το καλοκαίρι (βουδλειά, γλυκίνες, σπιραία). Σκάβονται κοντά στον κορμό οι θάμνοι με την αξίνα για να μην καταστραφούν οι ρίζες, ανακατεύεται με αυτήν την ευκαιρία αζωτούχο λίπασμα. Συνεχίζεται η φύτευση δέντρων, θάμνων και αναρριχόμενων φυλλοβόλων. Κλαδεύονται, εκτός αν έχει πάγο, επειδή ο πάγος εμποδίζει την επούλωση των πληγών. Επιθεορούνται τα νεοφυτεμένα φυτά και δίνεται προσοχή ώστε να προφυλάγονται καλά από τον πάγο. Πραγματοποιείται πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα στα κλαδιά χωρίς φύλλα των φυλλοβόλων φυτών. Προετοιμάζονται οι τοποθετήσεις των θάμνων σε χώρατα ρείκης (ορτανσία, ροδόδεντρο).

Χλόη (Γκαζόν)
Τελειώνει η προετοιμασία του εδάφους πρίν από την σπορά του Μάρτη. Συνεχίζεται η καταπολέμιση των βρύων με θειούχο σίδηρο.

Θερμοκήπιο
Αερίζεται όταν ο καιρός είναι καλός. Η θερμοκρασία διατηρείται γύρω στους 10 βαθμούς κελσίου. Προετοιμάζονται τα δοχεία για τις ανοιξιάτικες σπορές. Πλαίνονται και απολυμαίνονται οι γλάστρες των λουλουδιών και οι ζαρντινιέρες.

Διάφορα
Ραντίζονται οι δεντροστοιχίες με διάλυση ζιζανιοκτόνου. Διαπιστώνεται η καλή κατάσταση της χορτοκοπτικής μηχανής. Διαλέγεται η μηχανή ανάλογα με την έκταση της χλόης. Αποφασίζεται το σχέδιο του κήπου και σχεδιάζονται απο τώρα οι συνδενδρίες, οι πρασιές, οι επίπεδες λωρίδες κ.λπ. Προστατεύονται τα λαχανικά που είναι σε υπόγειους λάκους από πιθανές επιθέσεις τρωκτικών.


πηγή: ο κήπος - πρακτική εγκυκλοπέδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου