Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Βιολογική αντιμετώπιση φυτικών ασθενειών


Πάντα είναι προτημότερο όσο είναι  δυνατό να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε χημικά παρασκευάσματα για την αντιμετόπιση των εχθρών στα φυτά μας. Αυτό όχι μόνο επειδή είναι πολύ βλαβερά για την φύση, αλλά είναι εξίσου βλαβερά και για εμάς που τα εισπνέουμε. Υπάρχουνε διάφορες συνταγές από σπιτικά παρασκευάσματα για τους διαφόρους εχθρούς, που αξίζει να δοκιμάσετε πριν ψεκάσετε με χημικά. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πλήρης καταπολέμιση.

Τα κύρια συστατικά που έχει διαπιστωθεί ότι διώχνουν τους εχθρούς είναι το σκόρδο, ο βασιλικός, ,η τσουκνίδα, η νικοτίνη,το ξύδι, το υγρό σαπούνι πιάτων, το φωτιστικό πετρέλαιο, το λάδι μηχανής, το οινποπνευμα. Μπορούμε να κάνουμε διάφορες δοκιμές συνδιασμών. Ενας από αυτούς είναι:

Αντιμετώπιση ψευδόκοκκου και  μελίκγρας (:αφίδες)
3 κουτάλια σούπας υγρό σαπούνι πιάτων
2 κουταλάκια οινόπνευμα καθαρό ή φωτιστικό πετρέλαιο
σε 1 λίτρο νερό

Τετράνυχος, ωίδιο
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές λάδι μηχανής
τα αφήνουμε 24-48 ώρες, τα σουρώνουμε, τα ανακατευουμε σε 2 ποτήρια νερό
προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι και ύστερα άλλα δύο ποτήρια νερό

Τετράνυχος
ελαιώδες σπρέι 3% με σκόνη πύρεθρου, ή σπρέι από κρεμμύδια και καυτερές πιπεριές. Επίσης το σκόρδο απομακρύνη τους τετράνυχους από τις ντοματιές, ενώ οι πασχαλίτσες είναι φυσικοί εχθροί τους.

Γυμνοσάλιαγκες και Σαλιγκάρια
Τους αρέσει η μπύρα και είναι ικανοί να πνιγούν μέσα σε αυτήν. Τα άδεια κουτάκια μπύρας μέσα στον κήπο τα προσελκύουν. Εξίσου τους αρέσει το μέλι. Αυτό που τους αποθεί είναι το αλάτι και η στάχτη. Μπορούμε να ρίχνουμε λίγο στα φυτά που τους εντοπίζουμε.

Ελαιώδη σπρέι
Όταν χρησιμοποιούνται σωστά και την κατάλληλη στιγμή τα αδρανή ελαιώδη σπρέι είναι αποτελεσματικά, ιδιέτερα στους οπωρώνες. Τα έλαια σχηματίζουν μία συμπαγή κρούστα πάνω από τα αυγά των εντόμων, προκαλώντας τους ασφυξία.


άλλες συνταγές:
3 κουταλιές υγρό σαπούνι
3 ασπιρίνες με βιταμίνη C
μέσα σε 1 λίτρο νερό

μίγμα βοτάνων:
φτιάχνουμε ένα μίγμα από σκόρδο, βασιλικό, τσουκνίδα, νικοτίνη (nicotiana rustica),τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά και όταν κρυώσει μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύδι και να το ψεκάσουμε.


πηγές: συγκαλλιέργειες για το βιολογικό περιβόλι, σημειώσεις

2 σχόλια:

  1. Τα έχετε μπλέξει λίγο αλλα δεν πειράζει θα σας βοηθήσω σαν ειδικός, τα ζιζάνια είναι φυτά!!!!! τα έντομα είναι ενας βιολογικός εχθρός, και οι ασθένειες ενας μικροβιολογικός εχθρός. Αρα το άρθρο είναι λάθος δεν λετε για την αντιμετώπιση των ζιζανίων, το σαλιγκάρι, η μελίγκρα δεν ειναι ζιζάνιο.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή