Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Βάλσαμο - το θαυματουργό βότανο

βάλσαμο - Hypericum perforatum

Το βάλσαμο ή αλλιώς υπέρικο,βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο,βότανο του προδρόμου είναι ένα φυτό με εντυπωσιακές δράσεις. Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, και τονωτικό για την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος. Οι χρήσεις του είναι οι εξής:

EΠΙΓΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ(βλαστοί και άνθη)


Έγχυμα:
Χρησιμοποιείστε το για το άγχος, την νευρική ένταση, την ευερεθιστότητα ή τις συναισθηματικές διαταραχές, ιδιαίτερα αν συνδέονται με την εμμηνόπαυση ή με το προεμηνορροϊκό σύνδρομο.

Βάμμα:
Πάρτε το για δύο μήνες τουλάχιστον για την μακροχρόνια νευρική ένταση που οδηγεί σε εξάντληση και κατάθλιψη.

Πλύση:
Με το έγχυμα πλύνετε πληγές, ερεθισμούς του δέρματος και μώλωπες.


ΑΝΘΟΦΟΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ


Κρέμα:
Χρησιμοποιείστε την για εντοπιασμένους πόνους των νεύρωβ, όπως ισχιαλγία, εξαρθρήματα και κράμπες, ή για να ανακουφίσετε τη διόγκωση του στήθους κατά την γαλουχία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό και στυπτικό σε εκδορές, ερεθισμούς και έλκη.

Έλαιο:(εξανθοσμία)
Χρησιμοποιείστε το σε εγκαύματα και φλεγμονές των μυών ή των αρθρώσεων όπως ο ''αγκώνας του τέννις'', οι νευραλγίες και η ισχιαλγία. Προσθέστε μερικές σταγόνες ελαίου λεβάντας για εγκαύματα, ή ελαίου αχιλλαίας γαι φλεγμονές των αρθρώσεων. Το έλαιο είναι πολύ αποτελεσματικό στο να σταμματάει το αίμα σε κοψίματα και πληγές.

Το έλαιο μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας βάζοντας τα άνθη μέσα σε ένα βάζο με ελαιόλαδο και αφήνοντάς το στον ήλιο για  4-6 εβδομάδες. βλέπε εδώ <παρασκευή ελαίου>πηγή: πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου