Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τί φυτεύουμε τον Απρίλιο

Λαχανόκηπος
Σπέρνονται σε κοπριά: βασιλικός, ραδίκια κατσαρά και αντίδια κατσαρά, αγγούρια σε δοχεία, πεπόνια σε δοχεία, ντομάτες. Σπέρνονται μέσα στην γη: κοκκινογούλια, καρότα, σέλινο, φραγγομαϊντανός, λάχανα Μιλάνου, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, λαχανογούλια, κάρδαμο, σπανάκι, μαρούλια, πατάτες καλοκαιρινές και φθινοπωρινές, κρεμμύδια χρωματιστά, οξαλίδες, μαϊντανός, ραδίκια, πράσα, σέσκουλα, τεύτλα, μπιζέλια, ραπανάκια, λαχανόχορτα και σκαρσονέρα. Φυτεύονται ή μεταφυτεύονται: αγγινάρες (με παραφυάδες), σπαράγγια (φύτευση ριζών), κουνουπίδια (σε βραγιές), λαχανογούλια (σπορά Μάρτη), αγγούρια και αγγουράκια στον Νότο μόνο καλά εκτεθειμένα, εστραγγόν, φραουλιές, μαρούλια, πατάτες ανοιξιάτικες, κρεμμύδια κίτρινα και Μυλούζ, πράσα (σε βαγιές), ντομάτες (σε κοπριά) στον Νότο μόνο καλά εκτεθειμένα. Στηρίζονται τα σπαράγγια που βρίσκονται σε βλάστηση. Αερίζονται τα στερεωμένα ξύλινα πλαίσια και απομακρύνονται τα κινούμενα τελάρα που προφυλάσσουν τα λαχανικά. Προετοιμάζονται οι πρασιές εν όψει μεταφύτευσης.

Οπωροφόρα δέντρα
Εκτός από περιοχές αρκετά κρύες, οι φυτεύσεις δεν είναι πλέον δυνατές. Σταματάει το σκάλισμα στα πόδια των δέντρων, αμέσως μόλις εμφανιστούν τα άνθη. Σε περίπτωση κινδύνου όψιμου παγετού, σκεπάζονται με κουκούλες ή με χοντρά καραβόπανα τα πολύ ευαίσθητα οπωροφόρα (ροδακινιές κύρια). Περιποίηση κατά των παρασίτων γίνεται πριν από το άνοιγμα των μπουμπουκιών του άνθους. Εμβολιάζονται με σχισμή και με στεφάνη.

Άνθη
Τα περισσότερα από τα ετήσια άνθη μπορούν να φυτεύονται μέσα στην γη. Μεταφυτεύονται κατ' ευθείαν στη θέση τους ή σε φυτώρια τα ετήσια με θερινή άνθηση. Ελευθερώνονται όλα τα ξύλινα πλαίσια: θα χρησιμεύσουν για να προφυλάξουν τα μοσχεύματα που έγινεν προηγουμένως στο θερμοκήπιο. Ορισμένα πρέπει να μεταφυτεύονται σε γλάστρες. Φυτεύονται οι βολβοί με καλοκαιρινή ανθοφορία: ντάλιες, γλαδιόλες κ.λπ.

Τριανταφυλλιές
Δεν είναι πια καιρός να φυτευτούν. Όλα τα κλαδέματα πρέπει να έχουν τελειώσει το αργότερο κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Δίνεται ένα τονωτικό λίπασμα με ένα σκάψιμο και σκάλισμα του εδάφους στα πόδια της τριανταφυλλιάς. Ψεκάζεται με ένα εντομοκτόνο πολλαπλής δράσης πριν από την ανθοφορία.

Δέντρα και θάμνοι
Όλα τα φυλλοβόλα δέντρα πρέπει να έχουν φυτευτεί. Μέχρι τις 15 φυτεύονται τα κωνοφόρα και τα αειθαλή δέντρα (δάφνη, κέρασος κ.λπ.). Προσοχή να μην διαλυθεί το βωλόχωμα. Κλαδεύονται οι θάμνοι με την διακοσμητική ανθοφορία αμέσως μόλις απανθίσουν. Κλαδεύονται επίσης όσο πιο γρήγορα γίνεται  η φορθύσια και οι ανθισμένες φραγκοσταφυλιές. Ελέγχεται το στήριγμα των καινουργιο-φυτεμένων δέντρων. Καταβάλλεται προσπάθεια κύρια ώστε τα δεσίματα να μην πληγώνουν τους νεαρούς κορμούς.

Χλόη (Γκαζόν)
Τελειώνει η σπορά και ποτίζεται για να βοηθηθεί η φύτρωση του γκαζόν που σπάρθηκε το Μάρτι. Σε περίπτωση γρήγορης ανάπτυξης (περιοχή με κλίμα ζεστό) κυλινδρίζονται τα νεαρά φυτά για να εξασφαλιστεί η ρίζωση. Το υπάρχον γκαζόν κουρεύεται αν αυτό δεν έγινε τον προηγούμενο μήνα. Αφαιρούνται με το χέρι τα ζιζάνια.

Θερμοκήπιο
Είναι ευκαιρία για αερισμό αμέσως μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 15 βαθμούς. Ασπρίζονται τα τζάμια με ''άσπρο Ισπανίας''. Σπέρνονται οι πασχαλιές του κήπου και όλα τα φυτά του θερμοκηπίου και του φυτωρίου, όπως καμέλιες, μιμόζες, μπανάνες Αβησσυνίας. Σπέρνονται σε δοχεία τα πεπονοειδή φυτά. Φυτεύονται με παραφυάδες τα φυτά που δεν πολλαπλασιάζονται παρά μόνο με αυτήν την τεχνική (χρυσάνθεμα). Διαιρούνται τα ριζώματα της ντάλιας και της κάννας πριν την φύτευση.


πηγή: ο κήπος - πρακτική εγκυκλοπέδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου