Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Τσουκνίδα - δες την με άλλο μάτι


τσουκνίδα - Urtica dioica

Η τσουνίδα είναι ένα από τα πιο κοινά ζιζάνια. Υπάρχει παντού και κανείς δεν της δίνει σημασία. Η τσουκνίδα δεν είναι απλά ένα φυτό που τσιμπάει. Είναι ένα βότανο πολύ χρήσιμο και πολύ θρεπτικό. Περιέχει πολλά μέταλα και βιταμίνες Α, Β και C. Πώς μπορούμε όμως να την χρησιμοποιήσουμε?

ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (βλαστοί, φύλλα)
Οι τσουκνίδες παίρνουνε μέταλλα από το χώμα και έιναι καλό τονωτικό για την αναιμία. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο φυτό εξασφαλίζει την απορρόφιση του σιδήρου από το σώμα. Καθαρίζουν το ουρικό οξύ από τον οργανισμό και έτσι ανακουφίζουν την ποδάγρα και την αρθρίτιδα και με τις στυπτικές τους ιδιότητες σταμματούν την αιμορραγία. Οι τουκνίδες τσιμπούν επειδή έχουνε τρίχες με ισταμίνη και φορμικό οξύ. Όταν όμως αποξηραίνονται ή βράζονται, οι ουσίες αυτές αδρανοποιούνται.

Έγχυμα: Πάρτε το για να τονώσετετην κυκλοφορία και ια την αποτοξίνωση του οργανισμού στην αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς, την ποδάγρα και το έκζεμα. Με τους νωπούς βλαστούς φτιάξτε ένα ανανεωτικό ανοιξιάτικο τονωτικό.

Βάμμα: 
Χρησιμοποιείστε τοσε συνδιασμούς για αρθριτικές διαταραχές, δερματικά προβλήματα και για την βριά αιμορραγία της μήτρας.

Κομπρέσσα:
Μουσκέψτε ένα επίθεμα με το βάμμα και βάλτε το σε επώδυνες αρθριτικές αρθρώσει, στην ποδάγρα, σε στραμπουλήγματα και σε περιοχές με νευραλγία, τενοντίτιδα και ισχυαλγία.

Αλοιφή:
Βάλτε την στις αιμοπποϊδες.

Πλύση:
Για πλύση εγκαυμάτων, δαγκωμάτων εντόμων και πληγών.

Χυμός:
Φτιάξτε χυμό από ολόκληρο το φρέσκο φυτό. Είναι καλό τονωτικό για την εξασθένηση και την αναιμία και για να καταπραϋνει τα τσιμπήματα από τσουκνίδα. Χορηγείται για την καρδιακή ανεπάρκεια με οίδημα.

Σκόνη:
Εισπνεύστε σκόνη από φύλλα για την αιμορραγία της μύτης.


ΡΙΖΑ

Ξέπλυμα μαλλιών:
Χρησιμοποιείστε το αφέψημα από την ρίζα στο ξέπλυμα για την πιτυρίδα, την πτώση των μαλλιών και ως γενικό τονωτικό.


ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΣΟΥΠΑ:
Μαζεύουμε τις τσουκνίδες (με γάντια γιατί τσιμπάνε). Με το μάτι υπολογίζουμε πόσες θα χρειαστούμε. Μην τις φοβηθείετε γιατί μένουνε πολύ λιγότερες από όσο φαίνονται. Τις πλένουμε, τις κόβουμε και τις ρίχουμε στην κατσαρόνα  μαζί με κρεμμύδι να ζεματιστούν (τσιγαριστούν ελαφριά) σε λίγο λάδι. Ύστερα προσθέτουμε βραστό νερό και ψιλοκομμένα λαχανικά (καρότο, πατάτα, ντομάτα, σκόρδο). Στο νερό βάοζουμε και έναν κύβο λαχανικών. Τα αφήνουμε να βράσουνε μέχρι να μαλακώσουνε τα λαχανικά και προσθέτουμε αλατοπίπερο.

Όσες τσουκνίδες περισσέψουνε τις αφήνουμε σε ένα ταψάκι να ξεραθούν και τις αποθηκεύουμε σε βάζο. Έτσι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε αφεψήματα ή να φτιάξουμε τα παραπάνω.πηγές: τα άγρια φαγώσιμα χόρτα του βουνού και του κάμπου, πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου