Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Φυσικό αλάτι με βότανα


Έχει κυριαρχίσει η άποψη ότι το αλάτι κάνει κακό στον οργανισμό και η κατανάλωσή του σχετίζεται με την υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα όμως με μελέτες τέτοιες επιπτώσεις έχει μόνο το ραφιναρισμένο αλάτι, δηλαδή εκείνο που δέχεται μία χημική επεξεργασία για να συσκευαστεί και να μπει στα ράφια. Μέσω αυτής της επεξεργασίας το αλάτι χάνει όλα τα μεταλλικά στοιχεία και αποκτά κάποια άλλα συστατικά για να διατηρηθεί. Το φυσικό λοιπόν αλάτι όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό, αλλά τα οφέλη είναι αρκετά σημαντικά. Ας χρησιμοποιούμε λοιπόν όσο μπορούμε φυσικό, μη ραφιναρισμένο αλάτι, ή θαλασσινό αλάτι που μπορούμε να μαζέψουμε μόνοι μας. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών αλατιών και δεν θα έπρεπε να την υποτιμάμε.

Μία καλή ιδέα για να δώσουμε  ιδιέτερη νοσττημιά στο αλάτι είναι να το εμπλουτίσουμε με το άρωμα και την γεύση των βοτάνων. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να απορροφά το άρωμα των βοτάνων και να το κρατά. Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι :

τσουκνίδα, δεντρολίβανο, λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι, μέντα, θυμάρι, δυόσμο, κόλιαντρο, κάρδαμο, τζίντζερ,πιπέρι, βασιλικό, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδι

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε βότανα θέλουμε, αλλά συνήθως επικεντρωνώμαστε σε αυτά που έχουνε ιδιέτερα έντονα αρώματα και γεύσεις.

Μία συνταγή είναι η εξής:
σκόρδο, πιπέρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο
Βάζουμε όλα τα ξερά βότανα μαζί σε ένα γουδί και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουνε σκόνη. Βάζουμε μέσα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί στο γουδί. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: http://www.detox.com.gr/subject.php?id=20

1 σχόλιο:

  1. Να αφήσω κι εγώ τη συμβουλή μου για το αλάτι, μια και εργάζομαι πολλά χρόνια σε βιομηχανία επεξεργασίας αλατιού.

    Το διάφορα πρόσθετα όπως ανθρακικό μαγνήσιο, θειοσουλφάτ κ.λ.π. μπαίνουν στο ψιλό αλάτι σαν αντισυσσωματικά. Δηλαδή για να μη σβολιάζουν όταν η υγρασία το επιτρέψει. Το ημίχονδρο αλάτι όμως, αυτό που πωλείται στα S/M σε σακκουλάκια του 1 κιλού, δεν περιέχει κανένα πρόσθετο. Οπότε μπορείτε να το αγοράζετε άφοβα και είναι και φτηνότερο από τα λεπτόκκοκα.

    Μπορείτε να αγοράσετε κι ένα χειροκίνητο μύλο για να το τρίβετε και να έχετε ψιλό φυσικό αλάτι στα φαγητά σας, προσθέτοντας και τα βότανα που αναφέρει το καλογραμμένο άρθρο!

    Καλή συνέχεια.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή