Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Μάζεμα βολβών - βολβοί τουρσί

Οι βολβοί είναι ένα είδος άγριου κρεμμυδιού που γίνονται ένα εξαιρετικό έδεσμα. Βρίσκονται σε αυθονία στα βουνά και αν ξέρει κανείς να τους αναγνωρίζει, μπορεί να τους μαζεύει και να τους κάνει τουρσί. Στο έδαφος φαίνονται να εξέχουνε μερικά πλατιά φυλλαράκια, μεγλεθους ανάλογο των βολβών. Σκάβουμε προσεκτικά γύρω-γύρω και γύρω στα δέκα εκατοστά βάθος βρίσκεται ο βολβός. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι αν τον ξεφλουδίσουμε λίγο είναι ροζ - άσπρος. Είναι λίγο κουραστικό το μάζεμα επειδή οι βολβοί είναι λίγο βαθιά, αλλά όταν θα είναι έτοιμοι για φάγωμα δεν θα το μετανιώσετε.





Συνταγή:

1)Παίρνουμε τους βολβούς που μαζέψαμε και τους καθαρίζουμε. Κόβουμε τις ρίζες και επάνω μπορούμε να αφήσουμε ένα κομμάτι βλαστού.

2)Βράζουμε τους βολβούς ώσπου να τρυπιούνται με το πιρούνι.

3)Τους αφήνουμε στο νερό για περίπου 24 ώρες για να ξεπυκρίσουνε.

4)Φτιάχνουμε άρμη: Διαλύουμε αλλάτι μέσα σε νερό ώσπου να επιπλεύσει ένα αυγό.

5) Τους αφήνουμε γύρω στις 12 ώρες στην άρμη να αλμηριστούν. Μπορούμε να τους δοκιμάσουμε για να δούμε αν έγιναν όσο αλμυροί τους θέλουμε..

6)Τους ξεπλαίνουμε και τους βάζουμε σε νερό με ξύδι και κάποιο βότανο. (μάραθο, δεντρολίβανο)

Οι βολβοί έιναι έτοιμοι και μπορούμε να τους φάμε μαζί με λάδι. Εαν μας βγούνε αλμηροί ή πολύ ξυδάτοι μπορούμε να τους αφήσουμε στο νερό ή στο λάδι να γλυκάνουνε. Αντίστοιχα μπορούμε να τους ξαναβάλουμε σε αλάτι ή ξύδι για να γίνουνε πιο πικάντικοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου