Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Φυτά για φράχτη


Κάνοντας μία έρευνα για  φυτά που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για φράχτη κατέληξα στα εξής. Το πρωταρχικό μου κριτήριο ήταν τα φυτά αυτά να μήν είναι απλώς αισθητικώς όμορφα αλλά να προσφέρουν και κάτι που μπούμε να αξιοποιήσουμε π.χ. τροφή

το άνθος της καρίσας


--αγριοτριανταφυλλια (http://farm2.static.flickr.com/1097/608210429_d87a4c433a.jpg?v=0)
   οι καρποί είναι από τις σημαντικότερες πηγές βιταμίνης C και μπορούνα να χρησιμοποιηθούν για την        
   παρασκευή μαρμελάδας, σιροπιού κ.α.


--δαφνη απόλλωνος(http://www.gardensandplants.com/images/plants/Laurus%20nobilis.jpg)
  εαν την περιποιηθούμε από μικρή μπορούμε να της δώσουμε πολύ καλό σχήμα.


--κουμαριάArbutus Unedo (http://www.intersemillas.es/uploads/forestales/arbutus_unedo_porte.jpg)
   τα φρούτα μαζεύονται και τρώγονται.

--ρίγανη (http://farm3.static.flickr.com/2425/3709032879_e36ac01926.jpg)
  υπάρχουν ποικιλίες ρίγανης που μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά και να φτιάξουν έναν φράχτη

--βάττος (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Bishop%C2%92s_Lydeard,_near_Wimple%C2%92s_Copse_-_geograph.org.uk_-_56114.jpg)
αν κλαδεύεται σωστά μπορεί να γίνει ωραίος

--καρίσα - carissa macrocarpa, carissa grandiflora (http://en.academic.ru/pictures/enwiki/67/Carissa_macrocarpa.jpg)
η καρίσα δεν είναι τόσο γνωστό φυτό. Είναι πολύ όμορφο φυτό, δεν μένει χωρίς φύλλα και όταν μεγαλώσει παράγει μικρούς κόκκινους καρπούς που τρώγονται γνωστά ως Natan Plum. Αυτό το φυτό το συναντάμε συχνά στα ελληνικά νησιά.



Ύστερα υπάρχουνε και τα κλασσικά φυτά που βλέπουμε συνήθως να χρησιμοποιούνται για φράχτες:



--berberis thunbergii atropurpurea - βερβερίδα (http://www.thenurseries.com/images/HE0005.jpg)

--euonymus - ευώνυμο
  (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Euonymus_fortunei_a1.jpg)
  αυτη ειναι η ποικιλια με το κιτρινο , υπαρχει και με πρασινο φυλλο.


--πασχαλιά - lilac (http://gardening.resourcesforattorneys.com/images/lilac-bushes.jpg)
   μυρίζει ωραία   όταν ανθίζει


--leyland, goolden crest και λοιπά κυπαρισσοδειδή (http://c.photoshelter.com/img-get/I0000heq2BBAsv6U/s)

Τί φυτεύουμε τον Μάρτιο



Ντάλια


Λαχανόκηπος
Σπέρνονται σε κοπριά: μελιτζάνες, σέλινο, ραδίκια και αντίδια κατσαρά, λάχανα και αγγούρια σε δοχεία, μαρούλια στρογγυλά, πεπόνια σε δοχεία, πράσα, πιπεριές, ντομάτες, τετραγώνια.
Σπέρνονται μέσα στην γη: κοκκινογούλια, καρότα σε βραγιές, φραγγομαϊντανός, λαχανογούλια, κάρδαμο κήπου και πηγής, σπανάκια, κουκιά, μαρούλια, ραδίκι, πράσα (σε βαγιές ή σε φυτώριο), μπιζέλια, ραπανάκια, γογγύλια, λαχανόχορτα, μρεμμύδια χρωματιστά, οξαλίδες σκορζουνέρα, μαϊντανός. Φυτεύονται ή μεταφυτεύονται: σκόρδο, αγγινάρες (με παραφυάδες), σπαράγγια (φύτευση ριζών), λάχανα, κουνουπίδια, μικρά κρεμμυδάκια, εστραγγόν, φραουλιές, πράσα, πατάτες (στο τέλος του μήνα όταν δεν υπάρχει φόβος πάγου). Αερίζονται τα ξύλινα πλαίσια από τις πρώτες κιόλας καλές μέρες ενώ τα βράδυα σκεπάζονται. Ανακατεύεται με το σκάλισμα πλούσιο σε άζωτο για την τόνωση του χώματος.

Οπωροφόρα δέντρα
Αποτελειώνονται οι φυτεύσεις πριν από το ξεκίνημα της βλάστησης. Κλαδεύονται οι φραγκοσταφυλιές, οι βυσσινιές και το κλήμα (το κλάδεμα αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει γιατί μετά την έναρξη της βλάστισης κινδυνεύουν να αρχίσουν να τρέχουν οι χυμοί από τις πληγές). Εμβολιάζονται με το σκάσιμο των πρώτων ματιών.

Άνθη
Σπέρνονται κάτω από ξύλινα πλαίσια τα περισσότερα από τα ετήσια, σε χωνεμένη κοπριά κατά προτίμηση. Φυτεύονται με παραφυάδες τα χρυσάνθεμα, οι φούξιες, οι λαντάνες, τα πελαργόνια και όλα τα λουλούδια που πολαπλασιάζονται με αυτόν τον τρόπο. Τοποθετούνται για προβλάστιση τα φυτά με χοντρούς βολβούς , που προορίζοτναι για στολισμό των θερμοκηπίων ή των εσωτερικών χώρων (αμαρυλλίς π.χ.) Στις περιοχές με πρώιμο καλοκαίρι μπορεί να γίνει το ίδιο για τους βολβούς του κήπου (ντάλιες κ.λπ.). Ξεχώνονται οι ανοιξιάτικοι βολβοί που απάνθησαν. Καθαρίζονται και φυλάγονται σε στεγνό μέρος. Προαφαιρούνται οι βολβοί που θα τοποθετηθούν για βλάστιση. Μεταφυτεύονται τα λουλούδια που προέρχονται από την χειμερινή σπορά, σε θερμοκήπιο ή σε ξύλινα πλαίσια. Σκεπάζονται με σκέπασμα ατομικά ή ομαδικά εαν υπάρχει ακόμα κίνδυνος πάγου.

Τριανταφυλλιές
Υπάρχει ακόμα καιρός να φυτευτούν οι τριανταφυλλιές, υπολογίζοντας όμως πάντα τους όψιμους παγετούς. Κλαδεύονται χαμηλά (3 μάτια): παραχώνονται και κλαδεύονται αν υπάρχει ακόμα φόβος παγετού. Αν αυτό δεν έγινε το φθηνόπωρο κλαδεύονται οι ήδη φυτεμένες τριανταφυλλιές, αφαιρούνται τα λαίμαργα βλαστάρια. Περιποιούνται προαιρετικά με ένα εντομοκτόνο πολλαπλής δράσης και ένα μυκητοκτόνο.

Δέντρα και θάμνοι
Υπάρχει ακόμα καιρός να φυτευτούν τα περισσότερα από τα δέντρα και τους θάμνους διακόσμησης και κύρια οι θάμνοι σε εδάφη ρείκης όπως η αζαλέα και το ροδόδενττρο. Σκάβονται με την αξίνα γύρω από τους κορμούς τα ήδη φυτεμένα δέντρα για να λιπανθούν. Είναι το τελευταίο όριο για να αραιωθούν και να χαμηλώσουν ώστε να διαμορφωθούν τα κανονικά δέντρα.

Χλόη (Γκαζόν)
Μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 10 βαθμούς C κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιούνται οι πρώτες σπορές (προετοιμασία από το φθηνόπωρο). Σε περίπτωση πρώιμης άνοιξης πραγματοποιούνται τα πρώτα κουρέματα.

Θερμοκήπιο
Αερίζονται μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 15 βαθμούς, μέσα στο θερμοκήπιο. Σκεπάζονται την νύχτα με ψάθες για να περιοριστεί η απώλεια θερμότητας. Σπέρνονται σε δοχεία οι σπόροι των δέντρων που είχαν στρωματωθεί και οι ποικίλίες σπόρων των λαχανικών που χρειάζονται πολλή ζέστη.


πηγή: ο κήπος - πρακτική εγκυκλοπέδια